Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΕΦΗΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Φάση Πρώτη:

Δομώντας το Κεντρικό Κανάλι

Η αρχική τεχνική είναι σχεδιασμένη έτσι, που να δοκι­μάσει την ειλικρίνεια, επιμονή, ενατένιση, δραστηριοποίηση και την πρωτοβουλία του σπουδαστή.

Αυτός ή αυτή, πρέπει να επιδείξει ότι οι οδηγίες θ' ακολουθηθούν κι ότι αποτε­λέσματα επιτυγχάνονται μέσα από προσωπική και ατομική προσπάθεια.


Το έργο που θα γίνει είναι βασικό και το απο­τέλεσμα απόλυτα ουσιώδες, προτού μπορέσει να δοθεί οποιοσδήποτε άλλος τύπος εργασίας.


Ο μέσος υποψήφιος σ' αυτή τη διδασκαλία έχει κάποια ακτινοβολία γύρω από την κεφαλή και ο "σπινθήρας που κρέμεται από τη φλό­γα", το μικροσκοπικό άστρο της ψυχής πάνω από το κεφά­λι του, μπορεί να μην είναι περισσότερο από ένα αναγνω­ρίσιμο ακτινοβόλο σημείο φωτός, όπως φαίνεται διορατι­κά.


Αυτός ή αυτή, έχει επίσης έναν εμφανή βαθμό ευαι­σθησίας και μια αναγνωρισμένη ευθύνη να υπηρετήσει την ανθρωπότητα όσο περισσότερο μπορεί.

Έχει βρεθεί, ότι το άστρο αυτό της ψυχής θ' ανταποκριθεί και θα γίνει περισσότερο ενεργό, όταν ο νους εστιαστεί πάνω του.

Όταν συμβαίνει αυτό, ή περίοδος της δοκιμασίας της ατομικής εργασίας μπορεί ν' αρχίσει.


Κανείς δεν μπορεί να προβλέ­ψει το χρονικό διάστημα που θα κρατήσει οποιαδήποτε φάση του έργου αυτού, διότι αυτό εξαρτάται από το ατο­μικό κάρμα, όπως και από την εφαρμογή, την προσπάθεια και την επιμονή του κάθε ατόμου που το αναλαμβάνει.


Αυ­τή είναι η προσπάθεια που γίνεται από μια ενατενίζουσα προσωπικότητα, αλλά η προσπάθεια αυτή από μόνη της δεν είναι αρκετή.


Η ψυχή ή ο εσώτερος πνευματικός εαυ­τός πρέπει να συνεργαστεί.

Εάν η ψυχή δεν μπορεί ή δεν θέλει να συνεργαστεί, τίποτα δεν μπορεί και ούτε θα γίνει!

Οι περισσότεροι άνθρωποι, φαίνονται εσωτερικά σαν κυκλοφορούντα σύννεφα καταιγίδας, σκοτεινά, θυελλώδη, επικίνδυνα και αρκετά δυσάρεστα, εκτός από τους λίγους που δείχνουν ακτινοβολία στην ανώτερη περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, την αύρα, και το φωτεινό σημείο φωτός πάνω από το κεφάλι

(βλέπε εικόνα 1).

Οι άνθρωποι είναι σχεδόν ολοκληρωτικά συσκοτισμένοι από το βαρύ φορτίο που μεταφέρουν γύρω τους.

Οι ευαίσθητοι άνθρωποι αισθάνονται τη βαριά αυτή ατμόσφαιρα των άλλων γύρω τους και γενικά έχουν την τάση ν' αποφεύγουν τα πλήθη και όλους εκτός από ορισμένους λίγους, τους οποίους μπορούν και ανέχονται.

Βέβαια άλλοι αισθάνονται το ίδιο γι' αυτούς.

Τι είναι όμως ακριβώς αυτή η νεφελώδης, δυσά­ρεστη "ακαταστασία" γύρω από τους ανθρώπους;

Αρκετή απ' αυτή είναι η κακοσμία από τα ίδια τα σώματά τους, νε­κρό και απορριματικό υλικό, το οποίο δεν έχουν πλήρως εξαφανίσει, αλλά επίσης είναι και μια "συλλογή" που έχουν μαγνητίσει προς τους εαυτούς τους και επέτρεψαν να μαζευ­τεί μέσα στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, καθώς είχαν κινηθεί μέσα από τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

Αυτό αποτελεί το "σύννεφο", το χαλαρό αφρίζον υλικό που γε­μίζει τα ενεργειακά κατασκευάσματα γνωστά σαν τα λεπτά σώματα, αιθερικό ή ζωτικό, αστρικό ή συναισθηματικό και το κατώτερο νοητικό σώμα ή συγκεκριμένος νους.





Επιπρόσθετα στο χαλαρό υλικό χώρο γύρω από έναν άνθρωπο, υπάρχει ένα μονιμότερο και πυκνότερο κατα­σκεύασμα, που μπορεί να ονομαστεί σαν "κλουβί", διότι τον περικλείει ολοκληρωτικά και τον αποκλείει από τον εξωτε­ρικό κόσμο, διαστρεβλώνοντας κάθε ροή ενέργειας που αποστέλλεται σ' αυτόν ή απ' αυτόν.

Δίχως το "σύννεφο" από χαλαρό υλικό, το κλουβί αυτό φαίνεται σαν μία χαλαρή οργανωμένη σειρά από συνδεδεμένες παραμορφώσεις πού κι­νούνται μαζί του μέσα σε κάθε πράξη της ζωής του

(βλέπε εικόνα 2).

Αυτές φαίνονται να έχουν εξωθηθεί από τα εντός, ενώ τα σπέρματα για την ανάπτυξη τους έρχονται μαζί με τον ένσαρκούμενο άνθρωπο. Οι αντιδράσεις του στη ζωή και στις εμπειρίες του, τις κάνουν ν' αναπτύσσονται και να παίρνουν μορφή. Αντιπροσωπεύουν αντιδράσεις συνήθειας στα γεγονότα της ζωής.








Πολύ κοντά στο σώμα και προσκολλημένες σ' αυτό υπάρ­χουν βαρύτερες και περισσότερο ανθεκτικές συσσωρεύσεις ενεργειακής ουσίας, οι οποίες είναι εξαιρετικά ατομικής αλλά ακόμα περισσότερο περιοριστικής φύσης.


Αυτές τις έχουν δει διορατικοί που νόμιζαν, αρκετά λογικά, ότι απο­τελούσαν σημάδι ατομικότητας, είναι, αλλά είναι ανεπιθύμητα υπολείμματα από το παρελθόν και πρέπει ν' αφαιρεθούν με τις διαδικασίες του εξαγνισμού ή κάθαρσης.

Στην αποκρυφιστική ορολογία, οι κατώτεροι φορείς, φυσικο-αιθερικό, συναισθηματικό, νοητικό, αποτελούνται όλοι από διάφορους τύπους πυρός που παράγεται δια της τριβής.


Η ενυπάρχουσα, αδρανής και υπνώττουσα δύναμη των φυσικών ατόμων (
atoms), σε συνδυασμό με την ηλεκτρι­κή δύναμη του αιθερικού ή ζωτικού σώματος, πράνα, είναι δομημένη μέσα σ' αυτές τις ανθεκτικές, παρεμποδιστικές μορφές.

Η ηλεκτρική ενεργειακή ουσία της συναισθηματι­κής φύσης που περιπλέκει, εξαπατά και πλανεύει και που περιορίζεται από παλιές πειθαρχίες και αρχαίες συνήθειες, είναι επίσης συμπιεσμένη μέσα στο περιοριστικό αυτό στρώ­μα υλικού.


Τα δημιουργήματα της ίδιας της ανθρώπινης σκέψης, που φαίνονται να λάμπουν με το δικό τους φως, οι ψεύτικες αντιλήψεις, τα παραμορφωμένα και υπερμεγέθη ιδεώδη, συμβάλλουν επίσης σαν παρεμποδιστικό και απο­φρακτικό κατασκεύασμα, που σκεπάζει την αλήθεια και αποκλείει έναν άνθρωπο από την άμεση εμπειρία και τη γνώση της εσωτερικής πραγματικότητας, βλέπε εικ. 2 για τις μορφές που προσκολλώνται στο σώμα.

Κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου ανάπτυξης και εξέλιξης, κάθε ανθρώπινο ον έχει δομήσει τα εμπόδια αυ­τά σε βάρος της ελεύθερης έκφρασης του πνευματικού του εαυτού.

Η εξέλιξη της συνείδησης έχει γίνει μια υπερβολι­κά αργή και επίπονη διαδικασία, που κατά το πλείστον επι­τυγχάνεται μέσα από δοκιμασίες και λάθη και απορρίπτον­τας παλιές ιδέες και αντιλήψεις καθώς καινούργιες και κα­λύτερες έχουν βρεθεί.

Αρκετό όμως από το "απορριπτόμενο παλιό" βρίσκεται ακόμα προσκολλημένο στους ανθρώ­πους, με τη μια ή την άλλη μορφή και αυτό ακριβώς είναι εκείνο που πρέπει να εξαλειφθεί από τους φορείς.


Πρόχει­ρα, τ' απορρίμματα αυτά χωρίζονται σε τέσσερις τύπους, σε τέσσερις ζώνες:

1. Αυτά πάνω από την κεφαλή και προς τα κάτω μέχρι το ύψος του λαιμού που ανήκουν στη φύση των ψεύτικων ή υπερμεγεθών ιδεωδών.
Αυτά ονομάζονται εξιδανικευμέ­νες σκεπτομορφές.

2. Αυτά γύρω από το λαιμό και το ανώτερο τμήμα της πλάτης, τους ώμους και το στήθος, που φαίνεται ότι ανή­κουν κατά το πλείστον στις αρνητικές ιδέες και συναισθή­ματα σχετικά με την προσωπική αξία ή εκτίμηση, αν και υπάρχουν επίσης μερικοί θετικοί σχηματισμοί αυτοεκτίμησης.
Αυτά ονομάζονται οι άχρηστοι σχηματισμοί ή τα συμπλέγματα αυτοεκτίμησης.

3. Αυτά γύρω από το μέσον του σώματος, που φαίνονται να αποτελούνται από τις περισσότερο καταστρεπτικές ιδέες και συναισθήματα, όπως το μίσος, ο φόβος, ο θυμός και οι ακρότητες του εγωισμού και του εγωκεντρισμού.

Επίσης εδώ υπάρχουν βοηθητικοί σχηματισμοί, που πολύ συχνά είναι παρέμβαση, κτητικής αγάπης και αυτά που παρά­γονται από στάσεις θυσίας, που κάνουν το άτομο έναν αυτοδημιουργούμενο μάρτυρα.
Αυτά όλα είναι το αποτέ­λεσμα του κακώς κατευθυνόμενου συναισθήματος και ονομάζονται συναισθηματικοί σχηματισμοί.

4. Αυτά που είναι συγκεντρωμένα στην κατώτερη περιο­χή του κορμού και γύρω από τους γοφούς και το κατώτε­ρο τμήμα της πλάτης σχετίζονται με τα ένστικτα που είναι όλα ριζωμένα στο φόβο, στην αυτοσυντήρηση, στη δημιουργία αγέλης, στο σεξ, στη ζωώδη περιέργεια, στην αυτοεπιβεβαίωση, στην αίσθηση της κτητικότητας ή επι­κράτειας, στην πίστη ότι κάποιος είναι ξεχωριστός. Αυτοί είναι οι ενστικτώδεις σχηματισμοί.


5. Η ζώνη αυτή στην πραγματικότητα είναι μια προέ­κταση της τέταρτης, αλλά φαίνεται τόσο καθαρά στους περισσότερους ανθρώπους που την αναφέρουμε ιδιαίτερα.

Οι σχηματισμοί που είναι μαζεμένοι γύρω από τα πόδια, παριστάνουν καταστάσεις στη ζωή που το άτομο θα ήθελε ν' αποφύγει αλλά δεν μπορεί.

Εμποδίζουν τη δράση και την κίνηση και είναι ισχυρώς περιοριστικά.

Πολύ περισσότερα θα μπορούσαν να λεχθούν αναφορικά με τις περιοριστικές σκεπτομορφές και σχηματισμούς.

Τα πιο πάνω είναι απλώς μια ενδεικτική περιγραφή.

Κανένας απόλυτα άκαμπτος και σταθερός κανόνας δεν μπορεί να εφαρμοστεί στους σχηματισμούς αυτούς από το παρελθόν, οι οποίοι συνδέονται, συμπλέκονται και ενώνονται μέσα στο σώμα με ασυνήθιστους και απροσδόκητους τρόπους.

Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχει πρακτικά τίποτε στην αποκρυφιστική φιλολογία του παρελθόντος που να επιβεβαιώνει τις συγκεκριμένες δηλώσεις που έχουν γίνει εδώ.

Αναμφισβήτητα αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι εκείνοι που ήταν έτοιμοι γι' αυτό τον τύπο έργου, ήταν τό­σο λίγοι, ώστε τους δινόταν ειδική εκγύμναση και προσο­χή από εξασκημένους διορατικούς μέσα σε μοναστήρια, σε μονές, σε μοναστήρια των λάμα και άλλα αναχωρητήρια μακριά από τη μάζα της ανθρωπότητας.

Οι καιροί όμως έχουν αλλάξει πολύ και οι ενατενίζοντες σπουδαστές της αρχαίας σοφίας πρέπει να μάθουν και να δεχτούν καθο­δήγηση παρόλο που ζούνε ανάμεσα σε ανθρώπους με συ­νείδηση μάζας και παρ' όλες τις δυσκολίες που αυτό προ­καλεί.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στον κόσμο σήμερα, οι οποίοι έχουν κάποια διορατική ικανότητα, αλλά πολύ λίγοι είναι αυτοί πού κυριάρχησαν πάνω στα πολλά επίπεδα της συνείδησης, πράγμα που απαιτεί πλήρη ανάπτυξη.

Λίγοι διορατικοί παραδέχονται ότι βλέπουν περισσότερο από άλλους και υπάρχουν αρκετές συγκρουόμενες γνώμες μεταξύ τους.

Λίγοι αντιλαμβάνονται ή αναγνωρίζουν τις διαφορές στους ανθρώπους και σχεδόν όλοι αρνούνται να κοιτάξουν αυτό που είναι δυσάρεστο στην όψη.

Δεν υ­πήρξε καμιά σημαντική συνεισφορά στις περιγραφές των σκεπτομορφών, από τότε που o C. Leadbeater και η Α. Besant έκδοσαν τα βιβλία τους στις αρχές του αιώνα.

Μια σημαντική συνεισφορά έγινε από την κυρία Βlavatsky στα "ΦΥΛΛΑ ΑΠO ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ" (OLD DIARY LEAVES) που αποπειραθήκαμε ν' αναπαραστήσουμε μαζί με τα σχόλια του Leadbeater και τα δικά μας (εικόνα 3).





Η εικόνα 3 είναι ένα σχετικά καλό αντίγραφο, κατακρή-μνισης πάνω σε μετάξι της αύρας του κ. Stainton Moseyn που η κ. Βlavatsky κατάφερε να κάνει.

Ο κ. Μoseyn ήταν ένας ανώτερου βαθμού μαθητής που συνεισέφερε πολλά στις πρώτες μέρες της θεοσοφικής Εταιρείας.

Αν εξαιρέ­σουμε την ποιότητα της αναπαράστασης, φαίνεται ένας αριθμός χαρακτηριστικών που οι παρατηρήσεις μας έχουν επιβεβαιώσει:

1. Το αναβράζον και ταραγμένο πεδίο και μερικές ενδεί­ξεις του "κλουβιού".

2. Το ασυνήθιστα καλά ανεπτυγμένο κέντρο της καρδιάς που βρίσκεται στην επιφάνεια του σκοτεινού φόντου από σκεπτομορφές.

3. Η παρουσία ηλιακής πράνα ή ζωτικής δύναμης, που ενδείξεις γι' αυτό δίνονται από τα σκόρπια σημεία φωτός.

4. Συμβατικά αποδιδόμενες ακτινοβολίες από τα κέντρα της καρδιάς και της κεφαλής.

5. Μια γήινη ενέργεια, ή apas tattva, που φαίνεται στις

μικρές κυματοειδείς μορφές.

Η εικόνα αυτή παρουσιάζεται στα "ΦΥΛΛΑ ΑΠ' ΤΟ ΠΑ­ΛΙΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ" (OLD DIARY LEAVES) τόμος 1, σελ. 364 από τον συν/ρχη Οlcott. Δίνει ένα τυπικό παράδειγμα της εσωτερικής εμφάνισης ενός προχωρημένου μαθητή, τότε και τώρα.

Στο ΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ Η ΑΤΡΑΠΟΣ (ΤΗΕ ΜΑSSΤΕRS ΑND ΤΗΕ ΡΑΤΗ), στη σελ. 118 ο C. W. Leadbeater. σχολιάζει τις εικονογραφήσεις του, των αστρικών και νοητι­κών σωμάτων ανθρώπων σε διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους, όπως δίνονται στο προηγούμενο βιβλίο του, ΑΝΘΡΩ­ΠΟΣ, ΟΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΟΡΑΤΟΣ (ΜΑΝ, VΙSIΒLE ΑND ΙΝVISIBLE): "Εν τούτοις οι εικονογραφήσεις αυτές έδωσαν μονάχα την εξωτερική εμφάνιση των σωμάτων εκείνων, δη­λαδή το τμήμα εκείνο του κάθε φορέα που βρίσκεται πάντα σε σχέση με τον αστρικό ή νοητικό κόσμο γύρω από τον άνθρωπο και που συνεπώς διατηρείται σε μια κατάσταση συνεχούς δραστηριότητας.

Πρέπει να θυμόμαστε, ότι τα ωοειδή αυτά από αστρική και νοητική ύλη, ζωογονούνται επιφανειακά μονάχα και ότι στην περίπτωση του μέσου ανθρώπου το επιφανειακό στρώμα που επηρεάζεται μ' αυτό τον τρόπο είναι συνήθως λεπτό.

Υπάρχει πάντοτε μια με­γάλη αναλογία σε κάθε φορέα που δεν ζωογονείται ακόμα, ένας βαρύς πυρήνας, που σχεδόν δεν λαμβάνει μέρος στις εξωτερικές δραστηριότητες του φορέα και που πραγματι­κά πολύ λίγο μετακινείται απ' αυτές.

Αλλά παρ' όλο που αυτή η μάζα της συγκριτικά αδρανούς ύλης σπάνια επηρεά­ζεται από το περισσότερο αφυπνισμένο τμήμα, είναι αρκετά ικανή να επιδρά πάνω στο τελευταίο με ορισμένους τρό­πους ...

"Η ληθαργική αυτή μάζα από μη φωτισμένη ύλη έχει μια δική της καθορισμένη ζωή και τάσεις που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, όταν το πιο δραστήριο τμήμα της προ­σωπικότητας είναι κατά κάποιο τρόπο προσωρινά αδρανές και αυτό συμβαίνει περισσότερο, ειδικά όταν ο ίδιος ο άνθρω­πος δεν χρησιμοποιεί δραστήρια τα σώματα αυτά.

Φυσικά οι ιδιότητες αυτές ποικίλλουν στους διάφορους ανθρώπους, αλλά ένας έντονος εγωισμός είναι σχεδόν πάντα εμφανής.

Οι σκέψεις και οι εντυπώσεις που γεννιούνται απ' αυτόν το νωθρό πυρήνα, είναι συχνά αυτές της αλαζονείας και του αυτοεπαίνου και επίσης της ενστικτώδους αυτοσυντήρησης μπροστά σε οποιοδήποτε κίνδυνο, είτε αυτός είναι πραγμα­τικός είτε φανταστικός ...

Υπάρχει μια μακρά περίοδος αργής εξέλιξης κατά τη διάρκεια της οποίας ο βαρύς αυτός πυρήνας διαπερνάται σταδιακά από φως, θερμαινόμενος και διαλυόμενος μέσα σε μια λάμπουσα ανταπόκριση".

Οι σπουδαστές δεν θα πρέπει να βρίσκουν καμιά δυσκο­λία στη συσχέτιση των παραπομπών αυτών, με αυτά που μαθαίνουν σχετικά με τις σκεπτομορφές, οι οποίες πράγματι δρουν σύμφωνα με αυτά πού ό κ. Leadbeater υπέδειξε.


Προσέξτε που λέγει ότι τα εξωτερικά στρώματα δραστηριο­ποιούνται πρώτα.

Λέγει επίσης ότι: "Σε κάποια εξυψωμένη στιγμή, μια εισροή δύναμης από το Εγώ μπορεί προσωρινά ν' ανυψώσει το επίπεδο της προσωπικότητας, ενώ από την άλλη μεριά, μια σταθερή πίεση από το αχρησιμοποίητο τμήμα του αστρικού ή νοητικού σώματος μπορεί προσωρι­νά να το μειώσει αισθητά".

Έχουμε πει ότι όσο υπάρχουν σκεπτομορφές, εισροές ενέργειας από την Ψυχή εκτρέπονται απ' αυτές.

Ο κ. Leadbeater είτε δεν προσδιόρισε επακριβώς ότι είδε, είτε σκέ­φτηκε ότι δεν θα ήταν φρόνιμο να το περιγράψει πληρέ­στερα. Σημειώνει όμως, ότι τα βραδυκίνητα αυτά τμήματα μέσα στην αύρα είναι μια πολύ άσχημη επίδραση.

Μιλάει για τη "λάμπουσα ανταπόκριση" όταν αυτούς τους αρνητι­κούς παράγοντες τους διαπεράσει το φως.

Εμείς λέμε ότι η φυλακισμένη ενέργεια απολυτρώνεται ή απελευθερώνε­ται.

Εφιστούμε την προσοχή σας επίσης στο γεγονός, ότι η ανταπόκριση των παλιών σκεπτομορφών συχνά απέ­χει πολύ από τη "βραδυκινησία".

Ο κ. Leadbeater δεν έχει πει τίποτε σχετικά με τη μάλλον συγκεκριμένη πηγή των σκεπτομορφών, ούτε έδωσε καθόλου την παραμικρή εισήγηση για την εξάλειψή τους.

Έχουμε ήδη μιλήσει για τις τρεις επιστήμες, όπως έχουν ονομαστεί από τον Djwal Khul σαν η βάση των καινούρ­γιων διδασκαλιών και έτσι αρχίζουμε τις τεχνικές μας με τη νοητική προσέγγιση: Την Επιστήμη της Εφηρμοσμένης Ενέργειας.

Κάθε θρησκευτικό κίνημα και κάθε πνευματικός δάσκαλος έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα για εξαγνισμό, αλλά ο απαιτούμενος εξαγνισμός σχεδόν πάντοτε έχει ερμηνευτεί με φυσικούς όρους, το να παραμείνει κάποιος άγαμος, απο­χή από το σεξ, να είναι χορτοφάγος, να νηστεύει και να προσεύχεται, να διατηρεί το σώμα καθαρό, να ακολου­θεί ορισμένες διαιτητικές ασκήσεις κ.λ.π.

Αυτά όλα ήταν ουσιώδεις καθοδηγητικές γραμμές για την ανθρωπότητα τον καιρό που οι άνθρωποι ήταν θύματα των ανεξέλεγκτών τους ορέξεων και ενστίκτων.

Και οι τεχνικές αυτές είναι ακόμη χρήσιμες για ανθρώπους που είναι θύματα των ενστίκτων και ορέξεών τους, που είναι λαίμαργοι, πότες, υπερβολικά επιδιδόμενοι στο σεξ ή ανήθικοι και αχαλίνωτοι ή που α­σκούν κάποια μορφή διαστροφής αναφορικά με το σεξ. θύματα των ενστίκτων περιλαμβάνουν επίσης εκείνους που δεν αντέχουν να μένουν μόνοι, που είναι παθολογικά πε­ρίεργοι, που είναι υπερβολικά κτητικοί κ.λ.π.

Εν τούτοις ο εξαγνισμός σημαίνει κάτι πολύ περισσότερο απ' αυτό.

Σημαίνει κάθαρση των κατωτέρων σωμάτων ή οργάνων από κάθε τι που είναι κώλυμα και εμπόδιο για τη συγχώ­νευση με την ψυχή, όπως επίσης και μια διαδικασία δόμη­σης, η οποία θ' ανυψώσει και θα μεταμορφώσει την καθ' αυτή ουσία των οργάνων αυτών, έτσι που η ψυχική συγχώ­νευση να είναι δυνατή.

Αυτή η βαθύτερη και βασικότερη κάθαρση μπορεί να γίνει μονάχα με την επιστημονική χρή­ση της ενέργειας.

Η ενέργεια δεν είναι ένα απροσδιόριστο άμορφο "κάτι", που μπορεί να οριστεί σαν "πνευματικό" και ύστερα να το περιμένουμε μ' εμπιστοσύνη να κάνει τον εξαγνισμό χωρίς προσπάθεια από μέρους μας.

Η επιστημονική χρήση της ενέργειας μας υποβοηθάει ν' αφιερώσουμε την προ­σπάθειά μας σε μια διαδικασία κάθαρσης και να κατανοή­σουμε τι είναι η διαδικασία αυτή, γιατί χρησιμοποιείται και τι επιτυγχάνει καθώς γίνονται τα επόμενα βήματα.

Ενέργεια είναι ένας συνθετικός όρος, όπως ακριβώς το λευκό είναι ένα συνθετικό χρώμα.

Μέσα στο χρώμα που ονομάζουμε λευκό, όλα τ' άλλα χρώματα του φάσματος μπορούν να βρεθούν.

Το γεγονός αυτό εύκολα επιδεικνύε­ται, περνώντας μια δέσμη λευκού φωτός μέσα από ένα πρί­σμα.

Κάθε χρώμα στο φάσμα αναπαριστά μια συχνότητα, ένα χαρακτηριστικό κραδασμό, αλλά είναι γνωστό ότι η λωρίδα αυτή του χρώματος εκτείνεται και προς τις δύο κατευθύνσεις πέρα από το ορατό φάσμα και ότι εκφράζεται μέσα από συσχετιζόμενα διαλείμματα συχνοτήτων ή παραλλαγές.

Οι ενέργειες που ερχόμαστε ν' αναγνωρίσου­με και να χρησιμοποιήσουμε είναι τέτοιας φύσης και ίσως να μπορούσαν να ονομαστούν εξαιρετικά υψηλές (ultra high) συχνότητες, οι πνευματικές ενέργειες.

Σαν αρχή όμως οραματιζόμαστε τα χρώματα του γνωστού φάσμα­τος και αρχίζουμε να προσδιορίζουμε και να αισθανόμαστε την έμφυτη ενεργειακή συχνότητα, που παρουσιάζε­ται με τη μορφή του χρώματος και του φωτός, θυμούμενοι πάντα, ότι το ορατό χρώμα που βλέπουμε δεν είναι η ενέργεια αλλά η μορφή που η ενέργεια χρησιμοποιεί για να εκφραστεί.

Και έτσι ερχόμαστε στο σημείο του ν' αρχίσουμε να εκφράζουμε ανώτερη ενέργεια μ' ένα επιστημο­νικό τρόπο, στο πρώτο βήμα για εξαγνισμό.

Στην ανάλυση των σκεπτομορφών που συγκρατούνται μέσα στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο ενός σπουδαστή, είναι καλό να σημειωθεί, ότι η δημιουργία τέτοιων μορφών ακο­λουθεί το βασικό κανόνα, μια υψηλότερη ώθηση δρα πάνω σε μια κατώτερη, ενέργεια-ύλη, ουσία και παράγει μια ενδιά­μεση μορφή ή συνείδηση.

Οι διατηρούμενες σκεπτομορφές, κοινές σε όλους, συγκρατούνται γιατί η δημιουργική ώθηση δεν ήταν αρκετά δυνατή για να τις προβάλλει έξω από την αύρα ή το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο ώστε να επιτύχει κάποιο οραματιζόμενο σκοπό.

Και έτσι η δημιουργημένη μορφή παρα­μένει προσκολλημένη στο δημιουργό, για να γίνει μια συνε­χής επίδραση.

Οι σκεπτομορφές αποτελούνται συνεπώς από μια ωθητική ενέργεια, που συγκρατεί την ύλη-ουσία σε μια συγκεκριμένη μορφή, παρ' όλα αυτά ατελή.

Και διαφέρουν ποιοτικά σύμφωνα με την υψηλή ή χαμηλή ώθηση που δρα πάνω σε ύλη, είτε ανώτερης είτε κατώτερης ποιότητας.

Το σύνολο των σκεπτομορφών πάνω από το κεφάλι απο­τελείται από αληθινές ιδέες, που κατακάθησαν μέσα στα κατώτερα νοητικά πεδία σαν ιδεώδη, κατάλληλα για την ανάπτυξη και το περιβάλλον του δημιουργού.

Έθιμα, κώδι­κες, πεποιθήσεις, κανόνες διαγωγής, είδωλα, εντολές, Άγγελοι και Θεοί, ανώτερα κίνητρα κάθε είδους, βρίσκουν την εκπροσώπισή τους εδώ και παραμένουν ακόμα και όταν ωριμάσουν και αντικατασταθούν από την μετέπειτα ανάπτυ­ξη.

Στέκονται ανάμεσα στον προσωπικό εαυτό και στις αλη­θινές ιδέες που απαιτούνται για την παραπέρα πνευματική ανάπτυξη και πρέπει τελικά να εξαλειφθούν.

Καθώς προχωρούμε προς τα κάτω, μέσα από τις τέσσε­ρις ζώνες που ήδη περιγράψαμε στη μελέτη μας αυτών των συσσωρεύσεων, βρίσκουμε σκεπτομορφές αυξανόμενης πυκνότητας, που σχετίζονται με τη συναισθηματική φύση, την ενστικτώδη φύση και με το φυσικό σώμα αυτό καθ' αυτό.

Στην περίπτωση αυτή, συσσωρεύσεις γύρω από τα σκέλη και τα πόδια πραγματικά εμποδίζουν την κίνηση με τρόπους που επηρεάζουν το ίδιο το σώμα καθώς αυτό γερνάει.

ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ

Μιλήσαμε πρωτύτερα για τη δήλωση μέσα στη ΒHΑCΑVΑD GΙΤΑ, στην οποία η Ψυχή λέει:

"Τοποθετώ κάτω ένα τμήμα του εαυτού μου αλλά παραμένω". Αυτό το "τμήμα" φαίνεται σαν ένας σχεδόν αόρατος σπινθήρας που συνήθως είναι καλυμμένος από ένα ιριδίζον σμήνος μορφών που έχουμε αποκαλέσει "εξιδανικευμένες σκεπτομορφές".

Στους ζη­λωτές ο σπινθήρας είναι μεγεθυσμένος, αλλά ακόμα μια μικρή, χλωμή σφαίρα φωτός.

Σ' εκείνους που έχουν κάνει τα πρώ­τα βήματα πάνω στην Ατραπό, είναι κατά κάποιο τρόπο φωτεινός και ακτινοβόλος. Στους Μυημένους του Κατω­φλίου το φως πάνω από το κεφάλι, ο σπινθήρας ή το άστρο της ψυχής γίνεται πολύ μεγαλύτερο και περισσότερο ακτινοβόλο.

Όταν ενεργοποιηθεί, η φωτεινή ακτινοβολία του άστρου της ψυχής, μπορεί να εκτείνεται σε απόσταση μερι­κών ποδιών.

Το αστέρι αυτό είναι το φυσικό, αιθερικό σύμβολο αυτού του τμήματος της ψυχής, "τοποθετημένο, κάτω" μέσα στην ύλη.


Συνδέεται με την ψυχή, αρχικά με ένα νήμα και ύστερα με μια λωρίδα διευρυνόμενου πυρός ουράνιου τόξου καθώς η συγχώνευση προσωπικότητας και ψυχής προχωράει.

Το νήμα αυτό και αργότερα η λωρίδα είναι το αιθερικό - αστρικό - νοητικό τμήμα της ανταχκαράνα ή γέφυρας που υπάρχει μέχρι να λάβει χώρα η τελική συγχώνευση προσωπικότητας και ψυχής.

Το άστρο αυτό της ψυχής είναι το όργανο ή η προέκταση με την οποία η ψυχή εργάζεται και τελικά μεταβάλλει το φυσικό σώμα, με μια καθορισμένη, επιστημονική διαδικασία, σ' ένα κατάλληλο φορέα μέσα από τον οποίο μπορεί να δράσει.

Η προσωπικότητα μπορεί να επικαλείται και να συνεργά­ζεται, αλλά το άστρο της ψυχής είναι πάντοτε η προέκταση της Ψυχής και δεν θ' ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της προσωπικότητας ή στα πειράματά της, εκτός απ' εκείνα που προωθούν τους σκοπούς της.

Το άστρο της ψυχής δεν θα διευρυνθεί, δεν θα εκραγεί, δεν θα στριφογυρίσει, προβλη­θεί ή κινητοποιηθεί μ' επιτυχία, μέσον οποιωνδήποτε γυμνα­στικών ασκήσεων της προσωπικότητας και μάλιστα τέτοιες προσπάθειες μπορεί να παρεμβάλλουν εμπόδια στην πραγμα­τική του λειτουργία.

Συνεπώς, η πρώτη προσέγγιση του προσωπικού εαυτού είναι να ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ.

Η πρωταρχική αναγκαιότητα για οποιοδήποτε σπουδαστή στην προσπάθεια να μάθει πώς "ν' αναγνωρίζει, ν' αντλεί, να διοχετεύει και να κατευθύνει" πνευματική ενέργεια, είναι να συμπεριλάβει τη συνεργασία της δικής του ψυχής μέσα στο σχέδιο.

Υπάρχει ένας σίγουρος τρόπος για να το καταφέρει αυτό. Περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση ενός πολύ αρχαίου μάντραμ που έχει χρησιμοποιηθεί από σπουδαστές για χιλιά­δες χρόνια.

Ο νους πρέπει να εστιαστεί ή να συγκεντρωθεί στο άστρο της ψυχής που βρίσκεται σ' ένα σημείο έξι περί­που ίντσες, 15 εκατ., πάνω από το κεφάλι, με την πρόθεση για συνεργασία με την ψυχή, με την ενατενίζουσα προσωπι­κότητα κρατημένη σταθερά στο νου και προφέροντας τις λέ­ξεις φωναχτά με μια παύση στο τέλος κάθε γραμμής του μάντραμ.


Κάθε μια απ' αυτές τις δηλώσεις επιβεβαίωσης παράγει ορισμένα αποτελέσματα στα λεπτά σώματα, που θα γίνουν φανερά στους σπουδαστές καθώς περνάει ό χρό­νος.

Το πιο σημαντικό στο τωρινό στάδιο θα είναι μια αύξη­ση σε μέγεθος, λαμπρότητα και ακτινοβολία του άστρου της ψυχής. Το αποτέλεσμα αυτό φανερώνει τη μεγάλη προ­θυμία της ψυχής να συνεργαστεί με την προσωπικότητα και ν' αρχίσει τη συγχώνευση με ανώτερους τύπους ενέργειας και ζωής.

Το μάντραμ αυτό θα πρέπει να γίνει τόσο πολύ αναπόσπαστο μέρος της εσωτερικής ζωής έτσι που να κρατεί­ται συνεχώς μέσα στη συνείδηση:

κανένα έργο δεν θα πρέπει ν' αναλαμβάνεται προτού λεχθεί το μάντραμ α υ τό .

Τα λόγια είναι τα ακόλουθα.

"Εγώ είμαι η Ψυχή.

Εγώ είμαι το Θείο Φως.

Εγώ είμαι Αγάπη.

Εγώ είμαι Θέληση.

Εγώ είμαι Καθορισμένο Σχέδιο".

Ύστερα από την επίκληση ή το μάντραμ της ψυχής, το άστρο της ψυχής θα υπακούσει στη σκέψη και θα κινηθεί μέσα στους φορείς και στο άμεσο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο.

Θα διευρυνθεί ή θα ενταθεί ή θα στείλει προς τα έξω μια δέσμη ενέργειας χωρίς να κατευθύνεται από την προσωπικό­τητα. Επίσης θα διαφοροποιήσει τη λευκή του ακτινοβολία σε ενέργειες, μερικές από τις οποίες έχουν γνωστά χρώματα.

Αυτές είναι μονάχα οι εναρκτήριες δυνάμεις του άστρου της ψυχής.

Είναι ένα πάρα πολύ δυνατό, πολύπλευρο και χρήσιμο όργανο της Λευκής Μαγείας. Δεν θ' ανταποκριθεί για οτιδήποτε άλλο.

Στη διαδικασία δόμη­σης του Κεντρικού Καναλιού, το άστρο της ψυχής κυριολε­κτικά καίει το δρόμο του μέσα από τις παρεμποδιστικές σκεπτομορφές και συμπλέγματα, για ν' ανοίξει ένα Κανάλι για την εισροή ανώτερων ενεργειών.

Αυτό παράγει υπο­λείμματα ή ανεπιθύμητη και άχρηστη πια ουσία, η οποία πρέπει να καθαριστεί από τους φορείς και τα πεδία.


Η διαδικασία αυτή της κάθαρσης περιγράφεται λίγο αργότερα κάτω από τον τίτλο, Ο Πνευματικός Ανεμοστρόβιλος.

Οι σπουδαστές γενικά κατανοούν τις δηλώσεις του Μάν­τραμ της Ψυχής εκτός από την τελευταία.

Το "καθορισμένο Σχέδιο" αναφέρεται στο Σχέδιο της ψυχής για την παρούσα ενσάρκωση.

Μέσα σ' αυτό το Σχέδιο, ένας άνθρωπος έχει ελευθερία εκλογής και μπορεί να ζήσει τη ζωή του μ' όποιο τρόπο επιθυμεί.

Εάν κάνει λάθη, όπως κάνουν όλοι οι εξε­λισσόμενοι άνθρωποι, θα διδαχτεί απ' αυτά.

Αν ακολουθήσει το Σχέδιο της ψυχής, θα εξελιχτεί γρηγορότερα και θα θερί­σει τα οφέλη της ενσάρκωσής του.

Το αρχαίο αυτό Μάντραμ της Ψυχής, δοσμένο από το Θιβετανό Διδάσκαλο Djwal Khul στο βιβλίο ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, τόμος II, αποτελεί τον πρώτο διαλογισμό που περιγράφεται και είναι η βασική έναρξη όλων των ά-ποκρυφιστικών τεχνικών.

Χωρίς αυτό ή κάποια μορφή του, τίποτε δεν γίνεται!

Καμιά άσκηση γιόγκα, διαλογισμοί, ψαλμωδίες, στάσεις του σώματος, αναπνευστικές ασκήσεις κ.ά. δεν είναι αποτελεσματικά.

Είμασταν μάρτυρες ετών αποτυχίας τέτοιων ασκήσεων που καμιά μεταβολή δεν προκάλεσαν στους εσωτερικούς φορείς του ζηλωτή.

Παρατηρήσαμε επίσης ότι η χρήση και η παρουσία του μέσα στην επωάζουσα συνείδηση, έχει κάνει απλές τεχνικές τα­χύτατα αποτελεσματικές στην κάθαρση και ενεργοποίηση των εσωτερικών φορέων και στη δόμηση ακτινοβόλων μαγνητικών πεδίων γύρω από τις εξαγνισμένες μορφές.

Μ' αυτό δεν θέλουμε να πούμε ότι η αφοσιωμένη και ειλι­κρινής εργασία που γίνεται από ένθερμους σπουδαστές δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.

Μ' αυτή δοκιμάζεται η αφο­σίωση, η επιμονή, και η ενατένισή τους και είναι αλήθεια ότι κάθε "ειλικρινής" εργασία παράγει μια δίκαιη ανταμοι­βή.

Αλλά με τη χρήση του Μάντραμ της Ψυχής, ο ζηλωτής ενεργοποιεί το άστρο της ψυχής, το οποίο διευρύνεται και εντείνει την ακτινοβολία του.

Με το πέρασμα του χρόνου οι υπόλοιπες φράσεις έχουν τ' ακόλουθα αποτελέσματα:


Εγώ είμαι το Θείο Φως.

Το Κεντρικό Κανάλι σπινθηροβολεί και αυξάνει σε φωτεινότητα.

Γεμίζει από πυρ ουράνιου τόξου.

Εγώ είμαι Αγάπη.

Μια ρόδινη (rose-pink) κάθοδος ενέργειας από την καρδιά του άστρου της ψυχής κατακλύζει το Κεν­τρικό Κανάλι.

Εγώ είμαι Θέληση.

Μια εισροή από βασιλικό πορφυρούν, λαμπρό διαυγές κόκκινο, ένα λευκό ή Ινδικό μπλε διαχύνεται από πάνω, εισέρχεται και γεμίζει το Κεντρικό Κανάλι.

Μερικές φο­ρές όλες αυτές οι ενέργειες είναι παρούσες ή ακολουθεί η μια την άλλη με μια σειρά και η σειρά αυτή ή η τάξη, μπορεί να ποικίλλει.

Με τον καιρό, τρεις ακόμα υποακτίνες παρουσιάζονται.

Εγώ είμαι Καθορισμένο Σχέδιο.

Τα ευαίσθητα σημεία κατά μήκος του Κεντρικού Κανα­λιού σπινθηροβολούν με μια έντονη ακτινοβολία.

Αργό­τερα αυτά είναι τα σημεία που καταλαμβάνονται από τα ψυχικά κέντρα ή τσάκρας.

Το Καθορισμένο Σχέδιο, εί­ναι το Σχέδιο της ψυχής για την τωρινή ενσάρκωση και φαίνεται από τα ενεργειακά συστατικά μέσα στους φο­ρείς και τις σχετικές τους δυνάμεις.

Οι πιο πάνω περιγραφές σχετικά με το τι συμβαίνει καθώς το Μάντραμ της Ψυχής εκφωνείται, είναι απλώς οι πρώτες παρατηρήσιμες αντιδράσεις.

Τα αποτελέσματα αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου, την εφαρμογή και το σταδιακό εξαγνισμό.

Καθώς η ευθυγράμμιση με την Ψυχή γίνεται ακριβέστερη και ισχυρότερη και καθώς προχωρεί η ολοκλήρωση της προσωπικότητας, η ικανότητα των κατώτερων σω­μάτων, νοητικού, συναισθηματικού και αιθερικο-φυσικού, ν' ανταποκρίνονται μαζί σαν μια ενότητα γίνεται σαφής και τότε επιτυγχάνονται άλλα αποτελέσματα.

Έχουμε πει ότι η βασική σκεπτομορφή (εικόνα 4), δομεί­ται πάνω σε μια πνευματική πραγματικότητα.

Το άστρο της ψυχής και ένα μικρότατο νήμα που εκτείνεται απ' αυτό προς τα κάτω, μέσον του σώματος, είναι τωρινές πραγματικότη­τες.

Το άστρο της ψυχής ενεργοποιείται με τη βοήθεια της επίκλησης και των τεχνικών που έχουν δοθεί.

Το Κεντρικό Κανάλι δομείται μέχρι σ' ένα χρήσιμο μέγεθος μέσον της διαδικασίας και της τεχνικής που περιγράφεται στις οδηγίες του πρώτου μέρους της Φάσης Ι, που ακολουθούν.

Τα υποκατάστατα κέντρα ή ευαίσθητα σημεία κατά μήκος του Κεντρικού Καναλιού κατασκευάζονται με τη χρήση της δημιουργικής φαντασίας.

Είναι ίσως ατυχές, που στο παρόν στάδιο έχουν δοθεί ονόματα και θέσεις αναφορικά με το φυσικό φορέα.

Όμως εάν γίνει σαφώς κατανοητό ότι τα υποκατάστατα κέντρα είναι το προϊόν της δημιουργι­κής φαντασίας, δεν θα προκύψει καμιά βλάβη και τα ονόματα και οι θέσεις θα έχουν μελλοντική αξία.

Η επίκληση της ψυχής περιγράφεται στο βιβλίο ΜΥΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΙ ΗΛΙΑΚΗ (ΙΝΙΤΙΑΤΙΟΝ ΗUΜΑΝ ΑΝD SOLAR), σαν Κανόνας 2: "... αίτηση σε τριπλή μορφή...".

Oι κανόνες στη ΜΥΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΙ ΗΛΙΑΚΗ είναι για υποψήφιους, ζηλωτές τους ονομάσαμε.

Στις ΑΚΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΥΗΣΕΙΣ (ΤΗΕ RΑΥS ΑΝD ΤΗΕ ΙΝΙΤΙΑΤΙΟΝS), που γράφτηκε μερικά χρόνια αργότερα, οι ίδιοι κανόνες δόθηκαν με διαφορετική μορφή για μυημέ­νους.

Και τα δύο πρέπει να διαβαστούν διότι οι απαιτή­σεις δεν έχουν αλλάξει.

Οι σπουδαστές εκείνοι που έχουν ακτινοβόλα άστρα της ψυχής είναι Πρώτου Βαθμού Μυημένοι και υποτίθεται, ας ελπίσουμε σωστά, ότι οι εντο­λές των Κανόνων για Υποψήφιους έχουν ήδη βιωθεί σε κάποιο αποτελεσματικό βαθμό παρ' όλο που δεν έχουν πλήρως εκφραστεί.

Επίσης όλοι είναι έτοιμοι για την προσπάθεια να κατανοήσουν και να κάνουν αποτελεσματι­κούς τους κανόνες για ώριμους ζηλωτές, μυημένους.





Ο Θιβετανός Διδάσκαλος έχει χρησιμοποιήσει λέξεις πού φανε­ρώνουν την "τριπλή μορφή", δηλαδή σαν "εσκεμμένα υποκινημένη, νοητικά εκτιμημένη, συναισθηματικά προωθημένη".

Αυτός είναι ό κανόνας για τη δόμηση και προβολή μιας σκεπτομορφής.


Στο Μάντραμ της Ψυχής η πρώτη γραμμή, επιφέρει ταύ­τιση με την ψυχή σαν μια εκδηλωμένη οντότητα πάνω στο νοητικό πεδίο, τον Ηλιακό Άγγελο.

Η δεύτερη, τρίτη και τέταρτη γραμμή, εκφωνούνται ως εάν ο ζηλωτής να ήταν η ψυχή που επικαλείται την υποκειμενική της οντότητα, μά­νας, βούδδι, άτμα ή ανώτερος νους, πνευματική Αγάπη και πνευματική Θέληση.

Η πέμπτη γραμμή, δηλώνει το σχέδιο ή επιδίωξη της ψυχής για την προσωπικότητα γι' αυτή την ενσάρκωση και η στάση της, ως εάν, δείχνει τη συνεργα­σία και τη συγκατάθεση της προσωπικότητας για να εργα­στεί μαζί και να δεχτεί καθοδήγηση από την ψυχή, η οποία πρόκειται και πράγματι τότε αρχίζει το έργο της δόμησης του εσωτερικού σώματος του Φωτός.

Το εσωτερικό σώμα Φω­τός, δομημένο από την ψυχή, θα συγχωνεύσει τελικά την εξαγνισμένη και τελειοποιημένη προσωπικότητα, έτσι που τα δύο θα δρουν και θα είναι σαν ένα, η ψυχή συγχωνευμέ­νη με την προσωπικότητα ή η προσωπικότητα συγχωνευμέ­νη με την ψυχή.

Η ΨΥΧΗ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

Εφελκύουμε την προσοχή σας στο αρχικό γεγονός της "επιβεβλημένης εξέλιξης", ότι δηλαδή Άγγελοι ήρθαν από την Αφροδίτη και ανέλαβαν το αιώνιο έργο ν' ανυψώσουν το ανθρώπινο γένος μέσα στο Φως.

Ύστερα από το σύνδε­σμο που δημιούργησαν με τους ζωανθρώπους πάνω στη Γη, έστρεψαν την προσοχή τους προς τις δικές τους δρα­στηριότητες, πάνω στο δικό τους επίπεδο.

Αυτές είναι ομαδικές δραστηριότητες και περιλαμβάνουν τη χρήση αυτών που ονομάζουμε ανώτερες αρχές ή πνευματική τριά­δα του άτμα, βούδδι και μάνας και σχετίζονται μόνο με την ανθρωπότητα ανάμεσα από άλλα πράγματα.


Σε σχέση με τις ανθρώπινες προσωπικότητες, η ψυχή είναι ο πραγματι­κός ενσαρκωτής.

Δεν γνωρίζει τίποτε από τα κατώτερα πεδία εκτός αυτού που έρχεται σε επαφή και προσκομίζει μέσον των κατώτερων σωμάτων.

Η εκδήλωσή της πάνω στα κατώτερα επίπεδα είναι περιορισμένη στο κομμάτι της εκείνο που ονομάζουμε άστρο της ψυχής, μέσον του οποίου λαμβάνουμε ένα ελάχιστο τμήμα συνείδησης της Ψυχής που καλείται Αυτοσυνείδηση.

Ύστερα από αιώνες, όχι με τη δική μας αντίληψη του χρόνου,η προσωπική ψυχή ντυμένη με το άστρο της ψυχής, αφυπνίζεται και στρέφει την προσοχή της με ενατένιση προς την πηγή της, τον Πατέρα της στους Ουρανούς.

Αρχίζει να συνεργάζεται με την πρόθεση της Ψυχής και η Ψυχική ανταπόκριση είναι άμεση και χαρμόσυνη.

Η διαλογιστική προσοχή της Ψυχής συγκεντρώνεται και μπορεί να συντε­λεστεί μια γρήγορη πρόοδος στην ολοκλήρωση της Ψυχής της προσωπικότητας.

Η αρχαία διδασκαλία μας τονίζει την ανάγκη για τον προσωπικό εαυτό, να δρα όσο είναι δυνατόν, σαν να είναι η Ψυχή, αλλά ν' αντιλαμβάνεται ότι οι σκοποί της Ψυχής δεν είναι αυτοί του προσωπικού εαυτού και ότι η σοφία και η δύναμή της βρίσκονται πέρα από την αντίληψη του προσωπικού εαυτού.

Έτσι δίνεται στον προσωπικό εαυτό το Μάντραμ της Ψυχής: "Εγώ είμαι ή Ψυχή ...".

Επανα­λαμβάνουμε, ότι το μάντραμ αυτό θα πρέπει να γίνει ένα κεντρικό μέρος της συνείδησης και κατανόησής σας.

Χωρίς αυτή τη βεβαίωση καμιά τεχνική του νου, της συναισθημα­τικής φύσης ή φυσικής δράσης, δεν έχει κανένα υποκειμενι­κό αποτέλεσμα.

Τέτοιες ασκήσεις διεγείρουν μονάχα το φυ­σικό σώμα, επιδεικνύουν επιμονή και ενδυναμώνουν την ενατένιση.

Οι εξωτερικές μορφές των τεχνι­κών που δίνουμε δεν είναι αποτελεσματι­κές, αν πριν απ' αυτές δεν προηγηθεί το Μάντραμ της Ψυχής.


Η ψυχή είναι αυτή που κάνει το έργο, που δομεί το Κεντρικό Κανάλι, που ευαισθητοποιεί τα σημεία κατά μή­κος του Καναλιού, για να δεχτούν αργότερα τα ψυχικά κέντρα, που χρησιμοποιεί τον Πνευματικό Ανεμοστρόβιλο, που θα περιγραφεί αργότερα, που απελευθερώνει επικα­λούμενες ενέργειες προς τον ένθερμο σπουδαστή που ανυ­ψώνει τις ενέργειες της ουσίας και ύλης, για να συγχω­νευτούν με τις επικαλούμενες ενέργειες, που δομεί το σώ­μα του φωτός και που τελικά απορροφά τον προσωπικό εαυτό που δεν τον χρειάζεται πια.

Η συνεργασία του προσωπικού εαυτού με τη μορφή της επιμονής, της διάπυρης έφεσης, της εστιασμένης προσοχής, ενώ ακολουθούνται οι τεχνικές, είναι αναγκαία και απαιτεί­ται για την επιτυχία.

Είναι σαν να είπε η ψυχή, "Εγώ είμαι εδώ. Γίνου ατάραχος και γνώριζε και εγώ θα κάνω ό, τι χρειάζεται".

Αλλά η δόμηση του Κεντρικού Καναλιού απο­τελεί μια προσπάθεια, στην οποία συνεργάζονται η ψυχή και ο προσωπικός εαυτός, έστω κι αν δεν απαιτούνται πολλά πράγματα από την προσωπικότητα.

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΘΕΤΟ ΚΑΝΑΛΙ

Μιλήσαμε για το "νήμα" που είναι η αρχή της γέφυρας. Υπάρχουν διαδοχικές προσθήκες στο κεντρικό αυτό νήμα, μέχρις ότου συμπληρωθούν πέντε κύριες λωρίδες.

Οι προσθήκες αυτές περιγράφονται από τον Djwal Khul στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, σελ. 143, στις ΑΚΤΙ­ΝΕΣ ΚΑΙ ΜΥΗΣΕΙΣ στο κεφάλαιο "η επιστήμη της ανταχκαράνα", σελ. 441-501.

Παραπομπές σχετικά με το "Κανάλι" υπάρχουν επίσης στις ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ (LETTERS ON OCCULT MEDITATION).

Σαν μια γέφυρα στη συνείδηση πάνω στο νοητικό πεδίο, η ανταχκαράνα ή Γέφυρα του Ουράνιου Τόξου, περιγράφεται σαν ένα συμβολικό τρίγωνο.

Ο πρώτος σύνδεσμος πραγμα­τοποιείται μεταξύ της προσωπικότητας σαν ένα ενεργειακό κέντρο που καλείται Νοητική Μονάδα, και της Ψυχής εστια­σμένης στο Αιτιατό Σώμα ή Εγωϊκό Λωτό.

Αυτό ακριβώς είναι που ζωογονείται με τη βεβαίωση, "Εγώ είμαι η Ψυ­χή ...".

Οι δηλώσεις που ακολουθούν σχετίζονται με την Πνευματική Τριάδα, εστιασμένη στο ανώτατο νοητικό πεδίο και η τελευταία δήλωση σχετίζεται με το σύνδεσμο μεταξύ του ανώτερου ή αφηρημένου νου και του προσωπικού εαυτού, εστιασμένου στον κατώτερο ή συγκεκριμένο νου, τη Νοητική Μονάδα.

Αλλαγές στο Κεντρικό Κάθετο Κανάλι δείχνουν τη συμπλήρωση αυτών των συνδέσμων και την ανάπτυξη προς την πνευματική επίτευξη.




Η εικόνα 5 είναι βασισμένη στο διάγραμμα της σελίδας 525 του βιβλίου ΟΙ ΑΚΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΥΗΣΕΙΣ, αλλά περιέχει περισσότερο περιγραφικές και οριστικές δηλώσεις σαν επεξήγηση.

Οι Μυήσεις αντιπροσωπεύουν βαθμούς ανεπτυγμέ­νης ευαισθησίας και συνειδητοποιημένης υπευθυνότητας, καθώς γίνεται η πνευματική πρόοδος.

Η Ατραπός της Επιστροφής είναι η ατραπός της εξέλιξης από την ατομική προς την ομαδική συνείδηση και η διαφορά μεταξύ των δύο αυτών καταστάσεων επίγνωσης και ικανότητας είναι τόσο μεγάλη, όσο μεγάλη είναι η διαφορά μεταξύ της ζωώδους και της ατομικής ανθρώπινης συνείδησης.

Μια λεπτομερής περιγραφή των διαφορών αυτών της συνείδησης, δίνεται στο τέλος του βιβλίου ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ τόμος Ι.

Το γεγονός ότι η ανταχκαράνα περιγράφεται σαν ένα τρί­γωνο ενέργειας, δεν θάπρεπε να συγχύζει το σπουδαστή ή ακόμα το γεγονός ότι περιγράφεται σαν μια γέφυρα στη συνείδηση στο νοητικό πεδίο.

Ο λόγος για τις ποικιλίες αυτές στην περιγραφή είναι διότι ο χώρος και ο χρόνος δεν είναι οι ίδιοι στα άλλα επίπεδα όπως είναι και στο φυ­σικό πεδίο και η προσπάθεια να βρεθούν σωστές αναλογίες και περιγραφικά λόγια ορισμένες φορές φαίνεται παράδοξη ή και παραπλανητική.

Αντικειμενικά, στη διορατική όραση, η ανταχκαράνα εκδηλώνεται στο Κεντρικό Κάθετο Κανάλι και η κατάσταση, η χρήση και η ανάπτυξή της αποκαλύπτον­ται εκεί.

Αν και η δραστηριοποίηση και διεύρυνση του Κεντρικού Καναλιού είναι απαραίτητη για τις ατομικές εξαγνιστικές διαδικασίες, η πιο σπουδαία όψη του είναι η ιδιότητά του σαν συνδέσμου μεταξύ του Πλανητικού Λόγου και του φυ­σικού Του φορέα, της Γης.

Καθώς και η σπουδαιότητά του σαν μεταβιβαστή των ενεργειών Του μέσα από τους εαυτούς μας σαν μονάδων νοημοσύνης μέσα στο Σώμα Του.

Η πιο σημαντική δημιουργική εργασία που θα μπορούσε ποτέ κάποιος ν' αναλάβει, είναι να δομήσει ένα Κεντρικό Κα­νάλι μέσα από τις ενεργειακές του δομές, μέσα από το οποίο οι πνευματικές Του ενέργειες μπορούν να εισρεύσουν και ν' αρχίσουν το απολυτρωτικό τους έργο.

Το Κανάλι αυτό έχει πάρει ποικίλα ονόματα από διάφορους δασκάλους και συστήματα, η ράβδος ή το κοντάρι, η μεσαία στήλη, ο άξονας, η γέφυρα του ουράνιου τόξου, η ανταχκαράνα.

Τε­λικά το Κανάλι αυτό αποτελεί το σύνδεσμο μεταξύ του ανώτατου πνεύματος και της κατώτατης ύλης.

Η τεχνική που χρησιμοποιείται για τη δόμηση του Κεν­τρικού Καναλιού, λέγεται τριγωνισμός διότι συνί­σταται στη νοητική και με φαντασία δόμηση μιας σειράς από μικρά τρίγωνα, η μια πλευρά των οποίων όταν ευθυ­γραμμιστεί σχηματίζει το κάθετο Κανάλι.

Είναι ένα αποκρυφιστικό αξίωμα το να πούμε ότι "η ενέργεια ακολου­θεί τη σκέψη" και εν τούτοις αυτό είναι ένα κυριολεκτικό και πολύ σημαντικό γεγονός.

Καθώς κατευθύνουμε τη σκέψη μας προς το άστρο της ψυχής και επικαλούμαστε την ανταπόκρισή του μέσον του νου και των νοητικών δια­δικασιών του οραματισμού και της φαντασίας, είναι δυνα­τόν για μας, να κατευθύνουμε την κίνηση του άστρου μαζί με την ψυχική του ενέργεια μ' έναν ελεγχόμενο τρόπο.

Με τη νοητική αυτή κατεύθυνση της ενέργειας, ένας σπουδα­στής είναι σε θέση να καθαρίσει ένα Κανάλι για τη συνεχή ροή πνευματικών ενεργειών μέσα από τους κατώτερους φορείς ή σώματα.

Αυτή είναι μια αργή και σταδιακή δια­δικασία διότι πρέπει να γίνει κάτω από έλεγχο, και χωρίς βιασύνη ή επιπολαιότητες.

Τα σημεία κατά μήκος του Κεν­τρικού Καναλιού ποΥ χρησιμοποιούνται για το σχηματι­σμό των τριγώνων δεν είναι τα κύρια ψυχικά κέντρα.

Είναι υποκατάστατα των κύριων κέντρων σ' αυτό το στά­διο.

Τα πραγματικά ενεργειακά κέντρα βρίσκονται έξω από το σώμα λόγω της "βαρυφορτωμένης" κατάστασης των φορέων.

Αργότερα όταν το Κανάλι γίνει ευθύ και κα­θαρό, γεμάτο από πνευματικό Φως και αρκετά μεγάλο και όταν οι εξωτερικές


σκεπτομορφές έχουν αφαιρεθεί, τα κύρια κέντρα θα κινηθούν προς τη θέση τους, κατά διαστήματα, εκεί όπου ανήκουν κατά μήκος του Καναλιού.

Προτείνουμε, στην αρχή, να σχηματιστεί μόνο το πρώ­το τρίγωνο κατά τη διάρκεια της εξάσκησης, για δύο εβδο­μάδες τουλάχιστον, παραλείποντας την "κορυφή της κεφα­λής" η οποία βρίσκεται μέσα στην ακτινοβολία του άστρου της ψυχής.

Την τρίτη εβδομάδα δύο ακόμη σημεία, ο λαιμός και η καρδιά μπορούν να προστεθούν.

Την τέ­ταρτη εβδομάδα προσθέστε το ηλιακό πλέγμα.

Την πέμπτη εβδομάδα προσθέστε το ιερό πλέγμα.

Την έκτη προσθέστε τη βάση της σπονδυλικής στήλης.

Απ' αυτό το σημείο και ύστερα κάθε εβδομάδα προσθέτετε ένα ή δύο από τα δευ­τερεύοντα σημεία, μέχρις ότου όλα τα τρίγωνα να έχουν σχηματιστεί και το Κεντρικό Κανάλι να είναι συμπληρω­μένο μέσα από τους φορείς.

Το άστρο της ψυχής να το με­τακινείτε πάντοτε πολύ σιγά και με περίσκεψη στην ανο­δική του κίνηση.

Όπως σε κάθε δοχείο έτσι και στο σώ­μα, το βαρύτερο υλικό κατακάθεται στον πυθμένα και χρειά­ζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για ν' αφαιρεθεί.

Όταν αρχί­ζετε να δουλεύετε πάνω στα δευτερεύοντα σημεία ή ανα­πληρωματικά κέντρα, κάνετε τα υψηλότερα σημεία γρηγορότερα και ξοδέψτε περισσότερο χρόνο στα κατώτερα, για να μπορέσετε ν' αναπτύξετε το Κεντρικό Κανάλι μ' ένα ίσο και ισορροπημένο τρόπο πέρα για πέρα.

Δεν πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόδιο ή βαθμιαία μείωση του Κανα­λιού.

Διότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, μπορεί να υπάρξει δια­σπορά ενέργειας σ' εκείνο το σημείο και κατά συνέπεια δυσάρεστα και δυσμενή αποτελέσματα.

Είναι καλύτερα ν' ασκήσετε την τεχνική αυτή αρκετά και για πολύ χρο­νικό διάστημα, παρά να παραμελήσετε ένα τμήμα της!

Η ακριβής τεχνική που χρησιμοποιείται για τη δόμη­ση του Κεντρικού Καναλιού είναι η παρακάτω:

1. Εκφωνείστε το Μάντραμ της Ψυχής, φωναχτά αν είναι δυνατόν.



2. Συγκεντρώστε την προσοχή σας στο άστρο της

ψυχής. έξι ίντσες, 15 εκ. πάνω από το κεφάλι σας.

Αν δεν μπορείτε να το δείτε ή να το αισθανθείτε, οραματιστείτε το ή φανταστείτε το σαν ένα μικρό, λαμπρό ήλιο.

Με τον καιρό θ' αναγνωρίσετε την παρουσία του.

3. Νοητικά μετακινείστε το άστρο της ψυχής διαγωνίως προς τα εμπρός σε μια θέση ακριβώς μπροστά από τα μάτια, κατ' ευθείαν μέσα στο κέντρο του κεφαλιού (ει­κόνα 6) και σ ι γ ά - σ ι γ ά κατ' ευθείαν προς τα πάνω στη θέση ανάπαυσης έξι ίντσες πάνω από το κεφάλι.

4. Επαναλάβατε τα στάδια 2 και 3 καθώς φτιάχνετε τα διαδοχικά τρίγωνα σε κάθε ευαίσθητο σημείο με τη σειρά που δίνεται στο Διάγραμμα.

Αυτοί που έχουν κάποια γνώση του καλειδοσκοπικού πεδίου της αποκρυφιστικής έρευνας, μπορεί να προσέξουν και ν' αναρωτηθούν γι' αυτό που είναι φανερό στα διαγράμματα και στις περιγραφές μας, ότι δηλαδή το Κεντρικό Κανάλι, ή γέφυρα, συνεχίζεται πέρα απ' όσο μπορούμε να δούμε, τόσο μέσα στη γη, όσο και προς τη πάνω, προς την παραδοσιακή κατεύθυνση των Ουρανών.

Αυτή η σύνδεση με τη γη προφανώς σκόπιμα παραλείφθη­κε από τον Djwal Khul, πιθανόν για το λόγο ότι στο παρελθόν, προσπάθειες πολλών μάγων, τόσο ανεπτυγμένων όσο και ερασιτεχνών, είχαν εστιαστεί πάνω στις γήινες ενέργειες, ενέργειες της ύλης: γη, νερό, αέρα και φω­τιά.

Οι γήινες αυτές ενέργειες είναι οι κατακρημνιζόμενες ενέργειες της υλοποίησης και στη σχέση τους με τις Ντεβαϊκές ή Αγγελικές Δυνάμεις, τους οικοδόμους της μορφής, πρέπει να χρησιμοποιηθούν για το τελευταίο εκείνο και πιο δύσκολο βήμα, την εφέλκυση ή κάθοδο μέσα στη μορφή.

Οι ανώτερες αντιστοιχίες των ενεργειών αυτών, γενικά παραλείφθηκαν από τους μάγους ή μονάχα υπαινίσσονταν, έχοντας σαν αποτέλεσμα, σ' ορισμένες περιπτώσεις, απερίγραπτες διαστροφές και τελετουργίες, κυμαινόμενες από γελοίες μέχρι κακοήθεις και καταστρεπτικές.

Τέτοια χρήση δημιουργεί πολύ κακό κάρμα γι' αυτούς που την ασκούν.

Στην ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ (ΕΧΤΕRΝΑLIΖΑΤΙΟΝ ΟF ΤΗΕ ΗΙΕRΑRCΗΥ), σελ. 689, Djwal Khul λέει, "... η Ιεραρχία δεν χρειάζεται να καθυστερεί πλέον στο να εργάζεται μέσα στην ουσία, ενώ οι δυνάμεις του κακού εργάζονται τόσο μέσα στην ουσία όσο και στην ύλη".

Η προφητεία αυτή έχει πραγματοποιηθεί και η αναγνώ­ριση ότι ο άνθρωπος είναι ένα παιδί τόσο της Γης όσο και του Ουρανού, αποτελεί ένα απαραίτητο τμήμα της αποκρυφιστικής διδασκαλίας και η Ιεραρχία εργάζεται επίσης και στην ύλη τώρα.

Η Γη σαν το σώμα του πλανητικού Λόγου θα εξαγνιστεί καθώς η διαδικασία της εξωτερίκευσης συνεχίζεται.

Η αναγκαιότητα αυτή είναι κοινή γνώση μεταξύ των διανοουμένων και αρχίζει τώρα ν' αναγνωρίζεται και από τη μαζική συνείδηση, η οποία αντι­δρά στην ταλαιπωρία που δημιουργείται από την εξαπλωμέ­νη φυσική μόλυνση.

Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ

Ή ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΔΙΝΗ

Η νεφελώδης κατάσταση του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου ή αύρας γύρω από τους φορείς, νοητικό, συναισθηματικό ή αστρικό και αιθερικο-φυσικό, όλων των ατόμων χωρίς εξαίρεση, έχει περιγραφεί στις προηγούμενες σελίδες και εικόνες.

Ο Θιβετανός Διδάσκαλος Djwal Khul, έχει μιλή­σει γι' αυτήν την κατάσταση, ότι αποτελείται από "ομίχλες και μιάσματα".

Η συσσώρευση της προέρχεται από δύο κύριες πηγές:

1. Την επαφή μας με τα πεδία των άλλων, τόσο των

ατο­μικών όσο και των συλλογικών και των πλανητικών.

2. Το προϊόν της καταστροφής ανθεκτικότερων σκεπτομορφών, το οποίο δημιουργείται καθώς το Κεντρικό Κανά­λι δομείται κατακαίοντας το πέρασμα του και αργότερα από την αποσύνθεση των πιο ανθεκτικών σκεπτομορφών που προσκολλώνται στα σώματα.


Αυτό είναι ένα συνεχές φορτίο και απειλή για όλους και πρέπει να εκτοπίζεται συνεχώς.

Έρχεται καιρός που το Αιτιατό Πεδίο ή ψυχικό σώμα οργανώνεται και εντατι­κοποιείται αρκετά, έτσι που να είναι σε θέση να κατακαύσει με την επαφή του το περισσότερο απ' αυτό το υπόλειμ­μα.

Εν τούτοις, γι' αρκετό καιρό και πάντοτε χρήσιμο, υπάρχει ένα όργανο της Ψυχής που μπορεί να χρησιμο­ποιείται και που ονομάζεται Πνευματικός Ανεμοστρόβι­λος ή ΑιΘερική Δίνη.

Ο Πνευματικός αυτός Ανεμοστρόβιλος ή Αιθερική Δίνη δομείται από ενεργειακή ουσία των ανώτερων αιθερικών υποπεδίων, του αιθερικοφυσικού, συναισθηματι­κού και κατώτερου νοητικού πεδίου και είναι γενικά λευ­κού χρώματος, το οποίο είναι το έβδομο ανώτερο ατομι­κό υποπεδίο.

Αποτελεί μια πνευματική πραγματικότητα και τον επικαλούμαστε ΩΣ ΕΑΝ ΝΑ είμασταν η Ψυχή με τη δημιουργική φαντασία "εσκεμμένα διεγερμένη, νοη­τικά εκτιμημένη, συναισθηματικά προωθημένη".

Το τε­λευταίο αυτό βήμα στη Φάση Ι, χρησιμεύει για ν' αφαιρέσει την ουσία που έχει χαλαρώσει και που παραμένει μέσα στο πεδίο αφ' ότου η διαδικασία του τριγωνισμού έχει συμπληρωθεί για την ημέρα εκείνη, συμπεριλαμβανομέ­νων δύο σημείων, μερικών σημείων ή όλων των σημείων πάνω στο Κεντρικό Κανάλι.

Ο Djwal Khul έχει πει πολλά γι' αυτή τη δίνη, την οποία ο Ίδιος αποκαλεί "χοάνη".

Η στοιχειώδης χρήση της είναι ν' απομακρύνει τα χαλαρά υπολείμματα που βρίσκονται μέσα στο πεδίο, αλλά έχει επίσης και ένα μεγαλύτερο αριθμό χρήσεων (βλέπε ΕΠΙ­ΣΤΟΛΕΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙ­ΣΜΟΥ, σελ. 191-296).

Για να εξηγήσουμε τι είναι η δίνη και πώς λειτουργεί, είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσουμε μια αναλογία.

Έχει βρεθεί στη φύση ότι ο αέρας ή το νερό καθώς κινούνται προς τα κάτω, υποκείμενα στο νόμο της βαρύτητας, έλ­ξης σχηματίζουν μια δίνη, στρόβιλο ή κυκλώνα.


Η διεύθυνση ή περιστροφή καθορίζεται από την τοποθεσία πάνω στην πλανητική επιφάνεια, στρεφόμενη στο βόρειο ημι­σφαίριο, κατά τη φορά των δεικτών του ωρολογίου, και νότιο, αντίθετα προς τη φορά των δεικτών του ωρολο­γίου.

Τρεις δυνάμεις εισέρχονται στη δημιουργία ενός στροβίλου: η βαρύτητα, η φυγόκεντρος δύναμη, προς τα έξω διασπορά και η κεντρομόλος δύναμη, προς τα μέ­σα έλξη.

Μ' αυτές τις τρεις σε κάποια ισορροπία, η μορ­φή διατηρείται.

Ένα κενό δημιουργείται στο αδειανό κέν­τρο.

Τα βαρύτερα αντικείμενα μεταφέρονται μέσα στη δίνη από ρεύματα αέρα που μετακινούνται για να γεμί­σουν το κενό κέντρο και περιστρεφόμενα στην περιφέ­ρεια ρίχνονται έξω ή έλκονται προς τα κάτω, μέσα στο κέντρο.

Ανάλογες αρχές και εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξηγήσουν τη δίνη, η οποία είναι ένας περιστρεφόμενος στρόβιλος από αιθερική ενέργεια.

Η δίνη αρχίζει, εστιάζοντας το νου σε οραματισμό πολύ ψη­λά πάνω από το κεφάλι, έξω απ' το αιτιατό πεδίο (βλέπε εικόνα 7), πράγμα που προκαλεί μια καθοδική ορμή ανώτερης και περισσότερο εκλεπτυσμένης ενεργειακής - ουσίας, μέσα στην κατώτερη και πυκνότερη ενεργειακή - ουσία.

Η επίκληση αυτής της ενέργειας γίνεται από την ενο­ποίηση της προσωπικότητας με την ψυχή, με οραματισμό της δίνης από το σπουδαστή και προβολής από την Ψυχή.

Το άκρο ή το κατώτατο σημείο της δίνης ακολουθεί το Κεντρικό Κανάλι, ή το μικρότατο νήμα, που μοιάζει με κλωστή από δίχτυ αράχνης και που υπάρχει στον καθέ­να και κινείται προς τα κάτω, μαζεύοντας τη βαρύτερη ουσία, υπολείμματα, η οποία δεν είναι αγκιστρωμένη στους φορείς σαν σκεπτομορφές.

Αυτή δηλαδή που απελευθερώθηκε από την καταστροφή τους, από προηγούμενες τεχνι­κές απολύτρωσης και εξαγνισμού, ή οποιαδήποτε χαλαρή και περιφερόμενη ουσία που μαζεύτηκε από το περιβάλλον και τις καθημερινές επαφές.






Η δίνη μαζεύει και αφαιρεί τις ανεπιθύμητες και άχρη­στες πια ουσίες και τις μεταφέρει βαθιά μέσα στη γη, όπου χρησιμοποιούνται για το καλό των κατώτερων βασιλείων που εξελίσσονται μαζί με την ανθρωπότητα πάνω στον πλανήτη.

Όλες οι μορφές είναι μια συνεχής ανελισσόμενη ενεργειακή ουσία: που λαμβάνει, αφομειώνει, απομακρύνει.

Η πνευματική δίνη επιταχύνει τμήμα αυτού του συστήματος σ' ένα είδος πνευματικής οικολογίας.

Το μέγεθος της δίνης και οι συχνότητες, χρώματα, που χρησιμοποιούνται, καθώς και η κατεύθυνση από τ' αρι­στερά προς τα δεξιά στο βόρειο ημισφαίριο, καθορίζονται από την ψυχή, η οποία αναλαμβάνει η ίδια τη διαδικασία ξεφεύγοντας από το οραματιζόμενο πρόγραμμα, μ' ένα πρό­γραμμα δικό της.

Αυτό δεν θα πρέπει ν' απασχολεί τους σπουδαστές, αν πράγματι αναγνωρίσουν έναν τέτοιο έλεγ­χο.

Καθώς κερδίζει ισχύ και δύναμη, ακολουθεί τον κύ­κλο της κάθαρσης χωρίς συνεχή προσωπική κατεύθυνση, αφού γίνει ή επίκληση της ψυχής και της δίνης. Το μέγε­θος, ή ταχύτητα και η φύση της χρησιμοποιούμενης ενέρ­γειας, ελέγχονται από την ψυχή και δεν απαιτείται προσωπική κατεύθυνση και καθοδήγηση.

Η δίνη δεν πρέπει να εμποδίζεται από υπερενθουσιώδεις ζηλωτές, αλλά θα πρέπει ν' αφήνεται να περάσει τελείως μέσα και έξω από το αιτιατό πεδίο, απ' όπου μαζί με το φορτίο των υπολειμμάτων εξαφανίζεται μέσα σε μια ζώνη ή στρώμα του αιθερικού σώματος του πλανήτη, το οποίο ονομάζουμε αιθερικό πυρ ή "φλεγόμενο έδαφος".

Ο όρος αυτός έχει άλλες περισσότερο υποκει­μενικές Αποκρυφιστικές εφαρμογές).

Ο Ανεμοστρόβιλος κατόπιν δεν αιωρείται τριγύρω ή προς τα εμπρός ή ξανά προς τα πάνω στο σημείο απ' όπου μπήκε στο πεδίο κατά την επίκληση.

Όταν ρίξει το φορτίο που μεταφέρει έξω από το πεδίο και μέσα στη γη απλού­στατα σταματάει να κινείται και εξαφανίζεται. Ένας "νέος" ανεμοστρόβιλος πρέπει να έπικληθεί.

Και είναι δυνατόν να επικαλεστεί κάποιος ολόκληρη σειρά από ανεμοστρόβι­λους για να κινηθούν μέσα από τους φορείς και τα πεδία, δίνοντας την εμφάνιση μιας στήλης Φωτός ή Ψυχικού Πυρός κινούμενου πέρα-για-πέρα μέχρι το "φλεγόμενο έδα­φος". Ο ανεμοστρόβιλος δεν είναι ένα πράγμα, παρ' όλο που έχει ονομαστεί ένα "εργαλείο της Ψυχής".

Η διαδικασία κάθαρσης των φορέων και του πεδίου από χαλαρά υπολείμματα, ιλύ και ανεπιθύμητες ουσίες, πραγμα­τοποιείται γρήγορα, αλλά μολαταύτα χρειάζεται ορισμένο χρονικό


διάστημα και η διαδικασία αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται μέχρι που αυτό το υλικό να έχει εξαφα­νιστεί.

Είναι μια διαδικασία εξάλειψης, η οποία αποτελεί ένα βασικό μέρος της τεχνικής της κάθαρ­σης και πρέπει να χρησιμοποιείται συνεχώς καθ' όλη τη διάρκεια του εξαγνισμού των φορέων.

Ο ανεμοστρόβιλος δεν θ' αποσπάσει τις πυκνότερες σκεπτομορφές ή το κλου­βί.

Μια άλλη τεχνική πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε σχέση με τον ανεμοστρόβιλο και η επόμενη τεχνική, Φάση 2, πε­ριγράφει το αρχικό της μέρος.

Η τεχνική της Φάσης 2 δεν δίνεται στο βιβλίο αυτό, διότι επιπρόσθετα μ' αυτό που μπορεί να δοθεί σε κείμενο και με σύμβολα, η εργασία πρέπει να επιβλέπεται από δασκάλους, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν την απαιτούμενη προστασία. Αυτή, όπως έχει λεχθεί από τους Αδελφούς, σχετίζεται περισσότερο με την προσωπική πρόοδο και δεν τη χρειάζεται τόσο η Ιεραρχία αυτόν τον καιρό, όσο χρειάζεται τη διαδικασία σύνδεσης, η οποία προσδιορίστηκε ν' αποβεί χρήσιμη σύμ­φωνα με τις διαδικασίες της Φάσης Ι.

Καθώς είπαμε, όταν η προσοχή στραφεί μακριά από τη δίνη και από την κίνησή της βαθιά μέσα στη γη, αυτή σταματά να περιστρέφεται, εγκαταλείπει το φορτίο της και παύει να υπάρχει.

Η εικόνα 7 δείχνει τα βήματα αυτής της διαδικασίας, η οποία όταν ακολουθηθεί προσεκτικά, καθαρί­ζει τους φορείς και τα ακτινοβόλα μαγνητικά τους πεδία από τα χαλαρά και μολυσμένα υπολείμματα, την εσωτερική θολερή ομίχλη, που συνεχώς έλκεται προς και μέσα στους φορείς, μέχρις ότου αποκτηθούν οι ακτινοβόλες δυνάμεις, που θ' αντισταθμίσουν τις συνέπειες των βεβαρυμένων πε­δίων και των εσωτερικών ομιχλών της ανθρωπότητας.

Θα πρέπει να τονιστεί, ότι η διαδικασία αυτής της κάθαρ­σης με τον ανεμοστρόβιλο, σ' αυτό το στάδιο της εργασίας, θα πρέπει να παραταθεί από τρία μέχρι πέντε λεπτά.

Είναι πάντοτε καλύτερα να χρησιμοποιείτε το πρακτικό και


χρήσιμο αυτό εργαλείο, τη δίνη, περισσότερο χρόνο απ' όσο απαιτείται, θα πρέπει να χρησιμοποιείται όχι μόνο κατά τη διάρκεια και μετά την καθημερινή εργασία, μετά την αποπεράτωση της τεχνικής της φάσης Ι, αλλά και συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Θα δημιουργηθεί το ερώτημα στους σπουδαστές: πώς θα μπορεί ο ζηλωτής να γνωρίζει πότε χρειάζεται η δια­δικασία και πότε τελειώνει;

Το ν' αναγνωρίσει αυτό, είναι μέρος της εκπαίδευσης στην ευαισθησία, η απαρχή της αιθερικής, συναισθηματικής και νοητικής αισθητηριακής αντίληψης.

Μερικοί ζηλωτές "βλέπουν" και "νοιώθουν" ή "αισθάνονται" αμέσως.

Όλοι φτάνουν σ' ένα σημείο πο­λύ σύντομα, όπου η κατάσταση του πεδίου δείχνει στην εσωτερική όραση, ότι κατά κάποιο τρόπο το έχουν αισθαν­θεί όταν δεν είναι καθαροί.

Η ανάπτυξη και η φύση της αντίληψης εξαρτάται σ' ένα μεγάλο βαθμό από την Ακτί­να ή την ενεργειακή σύνθεση του ατόμου.






Δεν υπάρχουν σχόλια: